Kuvaus

Åbo Akademi söker en universitetslektor/universitetslärare i pedagogik med inriktning på elevhandledning och studiehandledning för en projektanställning 1.8.2025-31.7.2026. Befattningen är placerad vid utbildningsprogrammet för klasslärare och ingår i en ämnesgrupp vars forskning leds av biträdande professor i pedagogik, företrädesvis lärarutbildning. Placeringsorten är Vasa.

Arbetsbeskrivning
Till universitetslektorns/universitetslärarensuppgifter hör att huvudsakligen undervisa, handleda och granska studerandes olika arbeten i relation till studiehandledarutbildningen. Universitetslektorn/universitetsläraren deltar i att planera och utveckla utbildning och fortbildning för studiehandledare. Därtill ingåradministrativa uppgifter. Universitetslektorn kan beredas möjlighet att forska högst 1/3 av arbetstiden. Lärarens arbetsuppgifter beror på den sökandes behörighetsnivå.

Universitetslektorn/universitetsläraren omfattas av systemet med helhetsarbetstid om 1612 timmar per år. Arbetsuppgifterna definieras närmare i en årlig arbetsplan.

Behörighetsvillkor och bedömning
För anställning som universitetslektor krävs doktorsexamen i undervisningsämnet eller i närstående ämne samt god undervisningsförmåga. För anställning som universitetslärare krävs högre högskoleexamen i undervisningsämnet eller i närstående ämne samt undervisningsförmåga. Lärarbehörighet och studier för uppgifter inom elevhandledning och studiehandledning, 60 sp är meriterande. God kännedom om och praktisk erfarenhet av elev- och studiehandledning, inklusive handledning av utbildningspraktik ses som fördel.

Vid bedömningen och jämförelsen av sökande till befattningen beaktas följande kriterier i den nedan prioriterade ordningen:

– Pedagogisk kompetens, speciellt undervisnings- och handledningserfarenhet på högskolenivå och därutöver erfarenhet av undervisningsplanering och -utveckling, universitetspedagogiska studier eller motsvarande.
– Vetenskaplig kompetens, vilket innefattar forskningsmeriter såsom vetenskapliga publikationer på området.
– Ledarskap och samverkan, speciellt god samarbetsförmåga och administrativ förmåga.

Anställning görs efter en helhetsbedömning av skicklighet och utvecklingspotential i relation till den sökandes förutsättningar att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen.

Sökande kan kallas till intervju.

Språkkunskaper
Undervisnings- och examensspråket vid Åbo Akademi är svenska. För lärarbefattningar krävs utmärkt förmåga att använda svenska i tal och skrift samt förmåga att förstå finska. Av en utländsk eller en icke-infödd finsk medborgare förutsätts sådan kunskap i svenska att uppgifterna kan skötas med framgång.

Kraven på språkkunskaper för lärarbefattningar vid Åbo Akademi framgår i helhet av universitetslagens 78 § (558/2009) samt i 12 § i [Instruktion om de kunskaper i svenska och finska som krävs av lärare vid Åbo Akademi](https://web.abo.fi/befattningar/sprakinstruktionen_larare2010.pdf) (25.2.2010).

Läs mera om [språkkunskapskrav](https://www.abo.fi/om-abo-akademi/jobba-hos-oss/information-om-sprakkunskapskrav-for-sokande-till-undervisningsbefattningar/) för sökande till undervisningsbefattningar vid Åbo Akademi.

Lön
Lönen erläggs enligt kravnivå 56 för undervisande och forskande personal. Därtill kommer en på prestationer baserad individuell lönedel ([lönetabell](https://www.sivista.fi/wp-content/uploads/2023/03/YPJ-ja-harkkarien_Palkkataulukot_010923_010324.pdf)).

Ansökan
Ansökan inlämnas i det elektroniska ansökningsformuläret nedan senast 9.5.2025, kl. 15.00 (finsk tid). Se närmare anvisningar för uppgörande av ansökan: [Instruktion för elektronisk arbetsansökan](https://www.abo.fi/om-abo-akademi/jobba-hos-oss/instruktion-for-elektronisk-arbetsansokan/).

Till ansökan fogas följande bilagor:

– Ansökningsbrev med en redogörelse på de mest relevanta erfarenheterna för uppdraget.
– CV, enligt modell av Forskningsetiska delegationen i Finland, TENK: https://tenk.fi/sv/anvisningar-och-material/modell-till-meritforteckning-forskare
– Fullständig publikationsförteckning i vilken de tre viktigaste publikationerna som stöder sökandes vetenskapliga kompetens inom området är märkta, samt en länk till online-texter eller ett pdf-dokument inkluderande dessa tre publikationer i fulltext
– Pedagogisk portfölj: http://web.abo.fi/befattningar/Pedagogisk_portfolj2021.pdf
– Forskningsplan (högst 3 s.)
– Kopia på betyg över doktorsexamen och eventuella andra intyg för att styrka behörigheten (språkintyg, intyg över pedagogiska studier)

Information
För ytterligare information kontakta äldre universitetslektor i pedagogik Jessica Aspfors, jessica.aspfors[a]abo.fi. Frågor gällande rekryteringsprocessen besvaras av HR-specialist Malin Österholm-Liljedahl, malin.osterholm-liljedahl[a]abo.fi.

Åbo Akademi arbetar aktivt för en jämn könsfördelning och en ökad mångfald i alla personalgrupper.

Lähde: Työmarkkinatorin asiakastietojärjestelmä