Kuvaus

[Åbo Akademi](https://www.abo.fi/) (ÅA) är ett internationellt forskningsuniversitet med ett brett svenskspråkigt utbildningsansvar i Finland. Fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier är en dynamisk och gränsöverskridande miljö i vilken mångsidig forskning bedrivs, bland annat utifrån akademins minoritetsprofilering. Fakulteten har verksamhet inom pedagogik, hälsovetenskaper och socialvetenskaper.

Åbo Akademi söker en universitetslektor i specialpedagogik från 1.8.2025. Befattningen är placerad vid utbildningsprogrammet för specialpedagogik, Fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier (FPV). Placeringsorten är Vasa.

Arbetsbeskrivning
Universitetslektorn undervisar och handleder vid utbildningsprogrammet för speciallärare. Undervisning inom andra lärarutbildningar kan ingå. Till universitetslektorns arbetsuppgifter hör att undervisa i specialpedagogik, handleda undervisningspraktik samt handleda och granska lärdomsprov på grund- och magisternivå. Universitetslektorn kan beredas möjlighet att forska högst 1/3 av arbetstiden. Ett aktivt deltagande i undervisningens utveckling och planering förutsätts av universitetslektorn.

Läraren omfattas av systemet med helhetsarbetstid om 1612 timmar per år. Arbetsuppgifterna definieras närmare i en årlig arbetsplan.

Vid nyanställning tillämpas prövotid.

Behörighet och bedömning
För anställningen krävs doktorsexamen i undervisningsämnet specialpedagogik eller närliggande ämne och pedagogisk kompetens. God kännedom om och erfarenhet av lärarutbildning, inklusive handledning av utbildningspraktik är önskvärt. Dokumenterade forskningsmeriter som stöder utvecklingen av specialpedagogik samt handledarutbildning är meriterande.

Vid bedömningen och jämförelsen av sökande till befattningen beaktas följande kriterier i den nedan prioriterade ordningen:

– Pedagogisk kompetens, bl.a. undervisningsförmåga, pedagogisk grundsyn, pedagogisk utbildning, för uppdraget relevant undervisnings- och handledningserfarenhet, kursutvärderingar och utvärdering av sökandes undervisning samt deltagande i utvärdering och pedagogiskt utvecklingsarbete.
– Vetenskaplig kompetens, vilket innefattar bl.a. forskningsmeriter såsom vetenskapliga publikationer på området och andra forskningsresultat och erfarenhet av att söka forskningsfinansiering.
– Samverkan, inklusive god förmåga till kollegialt samarbete och ämnesövergripande samarbete, erfarenhet av samverkan med det övriga samhället samt deltagande i internationell verksamhet inom ens område, och administrativ förmåga.

Anställning görs efter en helhetsbedömning av skicklighet och utvecklingspotential i relation till den sökandes förutsättningar att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen.

Sökande kan inbjudas till intervju och ombes avge undervisningsprov.

Vid nyanställning tillämpas prövotid.

Allmänna språkkrav
Undervisnings- och examensspråket vid Åbo Akademi är svenska. För lärarbefattningar krävs utmärkt förmåga att använda svenska i tal och skrift samt förmåga att förstå finska. Av en utländsk eller en icke-infödd finsk medborgare förutsätts sådan kunskap i svenska att uppgifterna kan skötas med framgång. För ifrågavarande befattning har bestämts att utländska sökande inte behöver uppvisa förmåga att förstå finska. Däremot är förståelse av finska meriterande med hänvisning till olika inslag i undervisningen och nationellt samarbete.

Kraven på språkkunskaper för lärarbefattningar vid Åbo Akademi framgår i helhet av universitetslagens 78 § (558/2009) samt i 1–2 § i [Instruktion om de kunskaper i svenska och finska som krävs av lärare vid Åbo Akademi](https://web.abo.fi/befattningar/sprakinstruktionen_larare2010.pdf) (25.2.2010).

Läs mera om [språkkunskapskrav](https://www.abo.fi/information-om-sprakkunskapskrav-for-sokande-till-undervisningsbefattningar/) för sökande till undervisningsbefattningar vid Åbo Akademi.

Lön
Lönen erläggs enligt [kravnivå 5–6 för undervisande och forskande personal](https://www.sivista.fi/wp-content/uploads/2023/03/Lonetabeller-010923-och-010324.pdf). Därtill kommer en på prestationer baserad individuell lönedel ([lönetabell](https://www.sivista.fi/wp-content/uploads/2023/03/Lonetabeller-010923-och-010324.pdf)).

Ansökan
Ansökan inlämnas i det elektroniska ansökningsformuläret nedan senast 7.2.2025, kl. 15.00 (finsk tid). Se närmare anvisningar för uppgörande av ansökan: https://www.abo.fi/om-abo-akademi/jobba-hos-oss/anvisningar-for-sokande-till-undervisnings-och-forskningsuppdrag/

Till ansökan fogas följande bilagor:

– Ansökningsbrev med en redogörelse på de mest relevanta erfarenheterna för uppdraget (högst 2 s.)
– CV, enligt modell av Forskningsetiska delegationen i Finland, TENK: https://tenk.fi/sv/anvisningar-och-material/modell-till-meritforteckning-forskare
– Fullständig publikationsförteckning i vilken de tre viktigaste publikationerna som stöder sökandes vetenskapliga kompetens inom området är märkta, samt en länk till online-texter eller ett pdf-dokument inkluderande dessa tre publikationer i fulltext
– Pedagogisk portfölj: http://web.abo.fi/befattningar/Pedagogisk_portfolj2021.pdf
– Forskningsplan (högst 3 s.)
– Kopia på betyg över doktorsexamen och eventuella andra intyg för att styrka behörigheten (språkintyg, intyg över pedagogiska studier)

Information
Närmare information om befattningen ges av ämnesklusteransvarig, professor Kristina Ström, e-post: kristina.strom[a]abo.fi eller (om ansökningsprocessen) HR-specialist Malin Österholm-Liljedahl, e-post: malin.osterholm-liljedahl[a]abo.fi.

Åbo Akademi arbetar aktivt för en jämn könsfördelning och en ökad mångfald i alla personalgrupper.

Lähde: Työmarkkinatorin asiakastietojärjestelmä


Katso kaikki työpaikat: kaikkityopaikat.fi/tyopaikat