Kuvaus
Pohteen alueella toimii 36 muistikoordinaattoria, jotka toteuttavat työssään yhtenäistä muistiasiakkaan palvelupolkumallia. Tavoitteena on mahdollistaa muistiasiakkaille nopea muistisairauden diagnosointi ja alueellisesti tasalaatuinen hoito ja seuranta.
Muistikoordinaattori on etenevien muistisairauksien hoitoon perehtynyt terveydenhuollon ja/tai sosiaalialan ammattilainen, joka on erikoistunut muistisairauksien tutkimiseen ja hoitoon yhteistyössä muiden asiantuntijoiden kanssa. Lähityöparina työskentelee geriatri ja terveyskeskuslääkäri.
Muistikoordinaattori:
– tekee alkukartoitukset ja tarvittaessa lähetteen jatkotutkimuksiin geriatrille. Muistikoordinaattorilla on laaja-alainen osaaminen erilaisten testien ja mittareiden käytöstä.
– laatii hoito- ja palvelusuunnitelman muistisairauden diagnoosin jälkeen ja huolehtii sen säännöllisestä päivittämisestä.
– toteuttaa myös työikäisenä sairastuneen henkilön seurannat neurologian kontrollien päätyttyä sekä huolehtii asiakkaan, jolla on todettu kognitiivinen heikentymä, seurannasta ja ohjannasta
– ohjaa ja neuvoo muistipotilasta ja läheisiä lääkehoidosta, terveellisistä elämäntavoista, hoidoista ja kotona selviämisen tukevista apuvälineistä ja tuesta.
– koordinoi muistiasiakkaan muutakin terveyspalveluiden käyttöä yhdessä asiakkaan ja läheisten kanssa. Kuten sydän- ja verisuonisairauksien hoito ja seuranta.
– arvioi muistiasiakkaan kokonaistilannetta mm. toimintakyky, hoidon vaste, omaisten jaksaminen ja ennakoi mahdolliset kotona asumisen ongelmatilanteet.
– kartoittaa palvelujen tarvetta sekä ohjaa ja auttaa etuuksien, apu-sekä muiden asumista tukevien välineiden hankinnassa, ja koordinoi asiakkaan tarvittavien palvelujen piiriin.
– tekee tiivistä yhteistyötä muistiasiakkaan, omaisten, toisten muistikoordinaattoreiden, kolmannen sektorin toimijoiden ja muiden hoitoon osallistuvien tahojen kanssa. Hän on perheen tulkki ja etujen valvoja hoito- ja palvelujärjestelmässä.
– hyödyntää työssään näyttöön perustuvia terveydenhuollon menetelmiä ja hänellä on vastuu kehittää ja suunnitella hoitomenetelmiä yli organisaatiorajojen sekä osallistua koulutuksiin ja kouluttaa koko Pohteen alueella muistisairauksien asiantuntijana. Osallistuu muistiasiakkaiden ensitietokokonaisuuden järjestämiseen yhteistyötahojen kanssa
– osallistuu puhelinpalvelun toimintaan
Muistikoordinaattorin työssä korostuu itsenäinen työn hallinta ja käytännön erityisasiantuntemus sekä laaja-alainen sosiaali- ja terveydenhuollon osaaminen. Muistikoordinaattorilla on hyvät vuorovaikutus-, verkostoitumis- ja yhteistyötaidot.
Muistikoordinaattorin kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva korkeakoulututkinto tai aikaisempi opistoasteinen tutkinto sekä sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain 817/2015 3§ ja 8§ mukainen pätevyys tai terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/1994) mukainen laillistus tai vastaava aikaisempi rekisteröinti.
Haastatteluun kutsuttavalta tarkistamme alkuperäiset tutkinto- ja työtodistukset. Työnhakijan tulee olla rekisteröityneenä Valviran ylläpitämään Terhikki/Suosikki-rekisteriin.
Noudatamme työsuhteissa enintään 6 kk koeaikaa.
Henkilöstön rokotussuojan osalta noudatamme työn ja tartuntatautilain edellyttämää rokotussuojaa.
Lähde: Työmarkkinatorin asiakastietojärjestelmä